20. 3. 2012

Reakce na článek z březnového Magazínu Zlína

(http://www.zlin.eu/magazin-zlin-cl-945.html) 4/2012 str.6

Zlínští radní by prý rádi do tří let vymýtili hazard z centra města. Centrum je rámcově ohraničeno ulicemi Štefánikova, Dlouhá, Zarámí a Gahurova.<!> Jinými slovy gambler se bude muset trochu projít. Mimo centrum však chtějí povolovat hrací automaty i nadále na základě výjimky a směšných podmínek.

To, že při provozu nesmí být porušován loterijní zákon, je snad samozřejmé a tuto podmínku není zapotřebí v tiskových prohlášeních vehementně zdůrazňovat. Stejně jako fakt, že v provozovnách a jejich nebližším okolí (okruh 50m) nesmí být porušován noční klid a veřejný pořádek, což je již zakotvené v Obecně závazné vyhlášce č. 4/V/2004 o zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku, a to bez zbytečně omezující padesátimetrové hranice. Vytyčovat okolí provozovny jakoukoliv zónou je beztak absurdní. Prohrou na automatech zruinovaní a přiopilí hráči určitě nebudou počítat metry. Ti disciplinovanější, kteří budou chtít chystanou loterijní vyhlášku dodržet (pokud se vůbec takoví najdou), se pak půjdou vztekat třeba právě do centra.

Hrací doupata bez reklam, poutačů a neonových obrazovek se závratným jackpotem určitě neodradí notorického hráče od jeho nutkavé potřeby. I narkoman si najde svoji drogu bez poutačů. Radní údajně chtějí tento druh podnikání potlačit. Jejich návrhy jsou však příliš mírné. Jako by si toho byli sami dobře vědomi, snaží se tuto bezzubost hned v zápětí omluvit „argumentem“, že se bez příjmů z hracích automatů řada menších restaurací neobejde. A aby tomu nasadili korunu, nenápadně přiznávají, že se sami příjmů z tohoto druhu podnikání nechtějí tak úplně vzdát. Vzhledem k tomu, že má nová vyhláška začít platit až v roce 2015, oddalují radní řešení problému a alibisticky přesouvají zodpovědnost na příští vedení magistrátu, které vzejde z voleb v roce 2014.

To, že je možné hrací automaty z města vykázat hned, nám jasně ukazují příklady z mnoha měst (Františkovy Lázně, Hranice, Jiříkov, Dvůr Králové, Bílovec, Židlochovice, Český Krumlov, Odry nebo Vimperk). Je s podivem, že si zlínští zastupitelé plně neuvědomují nebezpečí hazardu a to, že peníze, které z jeho provozování město má, jsou špinavé a vykoupené utrpením mnoha lidí.