6. 10. 2013

Společnost Sporthouse CZ corporation oznámila ukončení svého záměru výstavby skiareálu ve Zlíně a jako důvod uvedla odpor Strany zelených proti tomuto projektu. Strana zelených se proti tomuto nařčení důrazně vyhrazuje.

Ředitel Sporthouse CZ corporation Michal Cepek obviňuje Stranu zelených ve Zlíně z krachu svého projektu „Modernizace a rozšíření sportovního areálu Zlín“. V jeho rámci mělo na kopci Barabáš ve Zlíně dojít k prodloužení současného svahu, vybudování čtyřsedačkové lanovky, bobové dráhy, adrenalinparku, bikeparku, či diskgolfového hřiště. „Pan Cepek nám přisuzuje nadpřirozené schopnosti,“ uvedl Petr Jurča ze zlínské Strany zelených. „Podobné námitky jako jsme proti projektu představili my, přinesl i odbor životního prostředí krajského úřadu, Magistrát města Zlína a další instituce, které se zúčastnily projednávání v procesu vyhodnocování vlivů na životní prostředí (EIA). Ve všech případech se jednalo pouze o požadavky v rámci toho, co od podobných projektů vyžadují zákony. Investor tyto zákonné požadavky zřejmě nebyl schopen naplnit a nyní hledá viníka,“ dodal.

Strana zelených nesouhlasí také s tvrzením, že se o projekt nezajímala v jeho ranné fázi. „Projekt vstoupil do zjišťovacího řízení procesu EIA v červenci 2012. Až v tuto chvíli byl na stole dokument, ke kterému se dalo vyjadřovat. Již ve zjišťovacím řízení jsme projekt připomínkovali,“ upřesňuje Petr Jurča.  „Naše největší připomínka se týkala chybějícího variantního zpracování záměru. Kdyby již v této fázi byla naše připomínka akceptována, ušetřilo by to zainteresovaným stranám spoustu času, energie a mnohým i peněz,“ dodal.

Strana zelených se dlouhodobě vyjadřuje k veřejným prostranstvím ve městě i v jeho okolí. „Vytýkat nám postavené supermakety s tím, že jsme proti nim nezasáhli, je ubohost a holý alibismus. Zajímáme se např. o zachování parků ve Zlíně a taky jsme poslali připomínky k Územnímu plánu města Zlína, ve kterém se tyto parky (za Městským divadlem Zlín, parkem na náměstí Míru, či Univerzitní park) řešily,“ vyjmenovává aktivity Strany zelených ve Zlíně Petr Jurča. Mezi další témata, ke kterým jsme se vyjadřovali, patří Průmyslová zóna v Holešově, cyklodoprava ve Zlíně či regulace hazardu.

Pokud panu Cepkovi či komukoliv jinému stavba supermarketů vadí, může zasáhnou stejně jako my v případě svahu Zlín. Důležitý je aktivní přístup každého z nás. Při plánování supermarketu i sportoviště je však nezbytné respektovat zákony a pravidla. Pan Cepek v emotivní tiskové zprávě ostře útočí na základní občanská práva každého občana České republiky a spojuje je se závistí a hloupostí. Toto považujeme za velice nebezpečné. Zájem občana o jeho okolí je základem demokratické občanské společnosti,“ uvedl Petr Jurča ze zlínské Strany zelených.

Stávající lyžařský svah je podle Strany zelených dostatečný pro rodiny s dětmi, které se chtějí začít učit lyžovat a proti jeho provozu nemáme námitek. Stejně tak vítáme zřízení sportovní mateřské školy.