20. 1. 2013

Megalomanské plány firmy Sporthouse CZ Corporations (SH) v areálu J. Šperky ve Zlíně se i díky připomínkám SZ značně zredukovaly. To vyplývá jak z nově předložené dokumentace Vyhodnocení vlivů na životní prostředí (EIA), tak i z osobního jednání s firmou SH. V projektu se již nenachází wellness centrum, bike park či stavba rozhledny. Stejně tak bylo upuštěno od celoročního provozu. V průzkumu stability je absence letního provozu dokonce nutnou podmínkou jak zabezpečit svah proti erozi. Stále je zde ale plán na čtyřsedačkovou lanovku, prodloužení lyžařského svahu a vybudování bobové dráhy. To však podle nás zásah do krajiny v bezprostřední blízkosti centra města a kácení cca 2,5 ha lesa (plocha 3,5 fotbalových hřišť) neospravedlňuje, a to hned z několika důvodů.

SZ je přesvědčena, že pro tréninkové účely rodin s dětmi je současná délka svahu dostatečná. Další rozšiřování svahu a vybudování čtyřsedačkové lanovky kvůli třem měsícům provozu v roce je zbytečné, vezmeme-li v potaz fakt, že realizací záměru dojde k nevratné devastaci biokoridoru a zbytečnému vykácení zdravého bukového lesa. Proti projektu mluví i to, že přes vynikající sněhové podmínky během letošního března byl zájem veřejnosti o lyžování až na výjimky (závody, karneval) minimální.

Prezentuje-li se areál  J. Šperky jako rodinný, zaměřený zejména na obyvatele města a přilehlých obcí, nedává ani plánovaná realizace bobové dráhy smysl. Bobovou dráhu vnímáme zejména jako atrakci, kterou si možná kde kdo jednou rád pro zajímavost vyzkouší, ale představa investora, že ji budou místní lidé využívat pravidelně a dlouhodobě, je dle našeho názoru scestná.

Z připomínek vzešlých ze zjišťovacího řízení se investor nijak nevypořádal zejména s vlivem záměru na krajinný ráz, kde se vůbec nehodnotí světelné znečištění. Celá problematika se omezuje pouze na ukončení provozu ve 20:00. Již nyní však po domluvě provozovatel umožňuje noční lyžování mimo otevírací dobu. Dalším nedořešeným problémem je dlouhodobý zdroj vody pro zasněžování. Z přiloženého hydrologického výzkumu (HP) vyplývá, že povrchové vrty jsou pro zasněžování plánované sjezdovky nedostačující. HP počítá s vybudováním retenční nádrže, zároveň však říká, že ani toto opatření dlouhodobou potřebu vody pro zasněžování nezajistí. Hloubkový vrt, jenž by ji zajistil, v HP nebyl jednoznačně lokalizován. Může se tak klidně stát, že SH bude muset používat vodu z vodovodního řádu. SZ proto požaduje buď přesnou lokalizaci hloubkového vrtu včetně vydatnosti tohoto zdroje, a nebo posouzení vlivu odběru vody na vodovodní řád. Vše je nutné zahrnout do dokumentace EIA.

Obáváme se, že plány SH nejsou vzhledem k častým změnám projektu do detailu promyšleny a že jejich primárním cílem je dosáhnout na dotace z EU. Varovným příkladem špatné realizace bobové dráhy může být projekt v Němčičkách na Břeclavsku.

Petr Jurča